понеділок, 17 січня 2022 р.

Салій Т.В.,
Студентка групи РК-302 факультету маркетингу
Науковий керівник: Марченко В.Б., к.ю.н.,
професор кафедри підприємницького та корпоративного права
КНЕУ ім. Вадима Гетьмана

ПРАВОВІ ЗАСАДИ ТА ПРАКТИКА ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТ

Творцем першої крипто валюти є Сатоші Накамото (Satoshi Nakamoto). Цей персонаж породив величезну кількість легенд. Журналісти багато разів випускали статті про ніби то розкриття особистості Сатоші, але ніякими фактами вони підтверджені не були. За словами  самого Сатоші, думка про створення Біткоїна прийшла до нього в 2007 році. Публікація створеного алгоритму відбулася 31 жовтня 2008 року, коли Сатоші опублікував «білу книгу» Біткоїну і через розсилку електронною поштою, відправив її всім особам, які були в адресній книзі руху Шифропанків. [1]  

Крипто валюта — це цифрова або віртуальна валюта, яка захищена криптографією, що робить її майже неможливою для підробки або подвійного витрачення. Багато крипто валюти є децентралізованими мережами, заснованими на технології блокчейн — розподіленої книги, створеної за допомогою розрізненої мережі комп’ютерів. Визначальною особливістю крипто валюти є те, що вона, як правило, не випускається жодним центральним органом влади, що робить її теоретично несприйнятливою до державного втручання або маніпуляцій.

По своїй суті крипто валюти — це системи, які дозволяють здійснювати безпечні онлайн-платежі, номіновані у вигляді віртуальних «токенів», які представлені записами в реєстрі, внутрішніми для системи. «Крипто» відноситься до різних алгоритмів шифрування та криптографічних методів, які захищають ці записи.

Ключ, за допомогою якого шифрують інформацію, відкритий: користуватися їм може будь-хто. Однак для розшифровки даних потрібно використовувати інший ключ, який є секретним (закритим).

Доступний ряд крипто валют, включаючи  Bitcoin, Ethereum, Litecoin і Cardano, кожна з індивідуальними значеннями та правилами. В даний час біткоїн є найбільш поширеним.  

· Операція з крипто валютою, як правило, є швидким і простим процесом. Наприклад, біткоїни можна перевести з одного цифрового гаманця в інший, використовуючи тільки смартфон або комп’ютер.

· Кожна транзакція з крипто валютою записується в загальнодоступний список, який називається блокчейном. Це дає змогу простежити історію біткоїнів, щоб не дати людям витрачати монети, якими вони не володіють, робити копії або скасовувати транзакції.

Використання крипто валюти має деякі недоліки для бізнесу:

· Ви можете втратити свій віртуальний гаманець або видалити валюту. Були також крадіжки з веб-сайтів, які дозволяють зберігати вашу крипто валюту віддалено.

· Цінність крипто валют, таких як біткоїни, може значно змінитися, тому деякі люди вважають, що небезпечно перетворювати «справжні» гроші на біткоїни.

· Ринок крипто валют не регулюється Управлінням з питань фінансового контролю (FCA), тому немає правил для захисту вашого бізнесу.

Поняття «крипто валюта» є досить новим та майже не відображеним в юридичній та економічній доктрині.

Можна сміливо стверджувати, що крипто валюти не мають матеріального відображення та матеріального аналогу. [2]

“При цьому правовий режим криптовалюти – це система правовідносин між суб‘єктами господарювання (майнерами, особами, які надают посередниц кі послуги з виведення криптовалюти, криптобіржами)” Більшість країн світу не визнає криптовалюту грошима або валютою. В свою чергу Європейський Союз визнається найбільш сприятливою юрисдикцією для здійснення криптовалютних операцій.

У наш час беззаперечним лідером криптовалютної інтеграції є Великобританія, яка розглядається у світі як найбільш сприятлива юрисдикція для ведення криптовалютного бізнесу. Урядом Великобританії, ще у 2014 році було законодачо визначено, що криптовалюта не є валютою або грошима, а значить не може регулюватися нормами фінансового законодавства Великобританії, а також не підпадає під дію Закону Великобританії про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.[3]

“На початку вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про віртуальні активи", який повинен був легалізувати в Україні криптовалюту. Вона мала б юридичний статус, а регулювати ринок повинен був новий орган.

Ще планувалося, що в Україні запрацюють міжнародні біржі, а власники криптовалюти отримають правовий захист своїх віртуальних активів. Однак закон ветував президент Володимир Зеленський і відправив у парламент на доопрацювання. [4]

ЛІТЕРАТУРА

1. Федорова Ю.В. Криптовалюти та їх місце у фінансовій системі  URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/15_ukr/116.pdf

2. Ризики та переваги використання крипто валюти Web сторінка CikavoZnaty URL:   https://cikavoznaty.com.ua/2018/01/03/ryzyky-ta-perevagy-kryptovaljuty/

3. Ковалевич І. І. Правове регулювання криптовалюти  URL:  http://dspace.onua.edu.ua/bitstream/handle/11300/15044/Ковалевич%20%20І.%20І.%20Правове%20регулювання%20криптовалюти.pdf?sequence=1&isAllowed=y

4. Економічна правда ( спецпроект “Якісне регулювання”) URL: https://www.epravda.com.ua/projects/regulation/2021/10/27/679062/

Немає коментарів: