понеділок, 17 січня 2022 р.

Галенда Н.В.,
студентка 3 курсу факультету маркетингу, групи РК-302
Науковий керівник: Марченко В.Б., к.ю.н.,
професор кафедри підприємницького та корпоративного права
КНЕУ ім. Вадима Гетьмана 

ДОГОВІР ПРИЄДНАННЯ ТА ЕЛЕКТРОННИЙ ДОГОВІР

Договір приєднання – це договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору. При цьому інша сторона не може запропонувати свої умови договору. [1]. Це є так званою особливістю договору приєднання. Також до особливостей договору приєднання відносять заздалегідь визначену форму договору та те, що учасник договору може лише приєднатись до нього. Крім того, договір приєднання не має: «позбавляти сторону прав, що зазвичай надаються за договором такого виду; виключати або обмежувати відповідальність жодної сторони за порушення зобов’язання; містити явно обтяжливі (кабальні) умови для сторони, що приєдналася, які вона не прийняла б, якщо мала б можливість брати участь у формуванні умов договору». [2].

До договорів, котрі укладаються шляхом приєднання можна віднести наступні договори: про надання послуг зв’язку, перевезення транспортом загального користування, про постачання теплової енергії. О.С. Яворська також зазначає, що «Як договір приєднання можуть бути охарактеризовані договір роздрібної купівлі-продажу, договір складського зберігання, страхування, договори про надання банківських послуг (кредитний договір, договір банківського вкладу, договір банківського рахунку)». [3]. Отож, можна зазначити, що договори приєднання часто використовуються в нашому повсякденному житті.

Згідно з ст. 5 ЗУ «Про електронні документи та електронний документообіг», електронним документом є  документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа. [4]. 

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 3 Закону України «Про електронну комерцію» електронний договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків і оформлена в електронній формі. Електронний договір укладається шляхом пропозиції його укласти (оферти) однією стороною та її прийняття (акцепту) другою стороною. Електронний договір вважається укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти такий договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції в порядку, визначеному частиною шостою статті 11 про Порядок укладення електронного договору. [5].

Не укладаються електронні договори, якщо: законом встановлено спеціальний порядок переходу права власності чи предмет правочину – вилучений з цивільного обороту чи обмежений в цивільному обороті; одна зі сторін – ФО, яка не зареєстрована як ФОП і реалізує свої товари та надає послуги з використанням інформаційно-телекомунікаційних технологій; сторона правочину – орган державної влади; вчинення правочину регулює сімейні відносини; правочин підлягає нотаріальному посвідченню чи державній реєстрації; правочин стосується грального бізнесу, в тому числі різних тоталізаторів, азартних ігор. [5].

 Щодо оформлення електронного документу: документ має бути оформлений за загальними правилами документування і мати реквізити, що встановлені для аналогічного документа з паперовим носієм інформації. [6].

Отже, можна зробити висновок, що договір приєднання є одним з найбільш використовуваним із договорів, проте має значну кількість мінусів. А от використання електронних договорів значно полегшує роботу підприємств. На сьогоднішній день вже успішно впроваджені системи електронного документообігу у всіх органах державної влади та місцевого самоврядування, в судових та правоохоронних органах, банках,  нотаріаті, більшості підприємств, установ, організацій, тощо. А що стосується електронного договору, то ця форма набуває розповсюдження з кожним роком, та можливо колись вона повністю замінить паперову.

ЛІТЕРАТУРА

1.   Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV. Відомості Верховної Ради України. 2003. №№ 40–44. Ст. 356. Стаття 634.    URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text 

2.  Грін О.О. Договори в цивільному праві України : навчальний посібник : альбом схем. Ужгород. : Видавництво ФОП Бреза А.Е., 2012. 219 с. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/8941/1/Договори%20в%20цивільному%20праві%20альбом%20схем.pdf

3. Яворська О.С. Договори приєднання: проблеми правового регулювання. Підприємництво, господарство і право. 2009. № 10. С. 93–95.

URL: http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/9312/Poniattia%20publichnyi%20dohovir%20i%20dohovir%20pryiednannia_Vakulovych_2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y

4.   ЗУ "Про електронні документи та електронний документообіг" від 22.05.2003 № 851. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/851-15#Text ЗУ «Про електронну комерцію» № 1591-IX від 30.06.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/675-19#Text

5.  Про затвердження Порядку роботи з електронними документами у діловодстві та їх підготовки до передавання на архівне зберігання : Наказ Мінюсту від 11.11.2014 № 1886/5. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1421-14#Text

Немає коментарів: