понеділок, 17 січня 2022 р.

Батюк Б.М.,
студент факультету маркетингу спеціальності
«Комерційна діяльність та логістика»
Науковий керівник: Марченко В.Б., к.ю.н.,
професор кафедри підприємницького та корпоративного права
КНЕУ ім. Вадима Гетьмана

 

ЗАХИСТ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ У СФЕРІ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ

 

З розвитком технологій та для полегшення життя виникла електронна комерція, тому логічно, що і з’явилися відповідні закони, які регулюють даний вид діяльності. Згідно з ст.32 Конституції України не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. [1]

Законодавством у цієй сфері є Закон України «Про електронну комерцію», а саме стаття 14: «…Учасники відносин у сфері електронної комерції зобов’язані забезпечити захист персональних даних, що стали їм відомі з електронних документів (повідомлень) під час вчинення електронних правочинів, у порядку, передбаченому Законом України "Про захист персональних даних" [2]

Закон України «Про захист персональних даних» регулює правові відносини, пов’язані із захистом і обробкою персональних даних, і спрямований на захист основоположних прав і свобод людини і громадянина, зокрема права на невтручання в особисте життя, у зв’язку з обробкою персональних даних. [3]

Ключовими принципами обробки персональних даних у всьому світі є об’єктивність(суб’єкт даних має отримати інформацію про те, хто саме є контролером даних, мету їх обробки та використання, а також надати згоду на використання персональних даних), неупередженість, законність, конкретизація, відкритість, якість та створення необхідних технічних та організаційних заходів для забезпечення захисту даних від незаконної або несанкціонованої обробки, випадкової втрати або руйнівного використання.[4] На даних принципах приймаються законодавчі акти розвинених країн.

Хоча Україна не є членом ЄС, вона повинна дотримуватися норм, які встановлює Європейський Парламент задля покращення та більшої визначеності у питаннях регулювання захисту персональних даних, зокрема у сфері електронної комерції. Закон України «Про захист персональних даних» враховує вище згадані норми і статті базуються на них, але не відбувається розмежування термінів, що призводить до розмитості та подвійних тлумачень. Недоліком таких визначеннь є те, що в них на концептуальному рівні відсутні критерії, за якими можна відрізнити персональні дані від будь-якої іншої інформації (наприклад, конфіденційної інформації про особу). [4]

Стан гарантованої захищеності персональних даних забезпечується саме на підставі критеріїв-ознак поняття «персональні дані», надійного збереження цих критеріїв-ознак від третіх осіб, які не мають повноважень на ознайомлення з ними. Наразі Закон не охоплює багатоманітність усіх проблемних правовідносин у сфері захисту персональних даних (Постатейний аналіз Закону за підсумками його обговорення здійснено Головою Державної служби України з питань захисту персональних даних, кандидатом технічних наук Марвинським О.І.) [4]

У ході аналізу останніх досліджень було виявлено, що предметних розглядів справ про потрапляння до третіх осіб або незаконний збір персональних даних мінімальна кількість, в той час як практика застосування законодавства у цій сфері велика( 6430 судових рішень за період з початку 2018 року по кінець 2019 року містить згадування ЗУ «Про захист персональних даних» [5]). Дана статистика вказує на те, що у законодавство може тлумачитися двояко, що призводить до абсурдних позовних заяв.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що захист персональних даних у електронній комерції та загалом є низьким, не є повністю можливим конкретно тлумачити закони та нормативні акти, що призводить до непотрібних судових втручань. Українське законодавство у сфері регулювання захисту персональних даних потребує змін відповідно до країн ЄС.

 

ЛІТЕРАТУРА

1. Конституція України: від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР. Офіційний портал ВРУ. URL https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

2. Закон України «Про електронну комерцію» від 3 вересня 2015 р. № 675-VIII. Офіційний портал ВРУ. URL https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/675-19#Text.

3. Закон України «Про захист персональних даних» від 01 червня 2010 р. № 2297-VI. Офіційний портал ВРУ. URL https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17#Text.

4. Правові основи захисту персональних даних, Валентин Головченко, к.ю.н., заслужений юрист України, Професор Міжнародної кадрової академії МАУП. Юридична газета Online. 5 вересня 2018 р. URL https://yur-gazeta.com/publications/practice/inshe/pravovi-osnovi-zahistu-personalnih-danih.html.

5. Справи щодо захисту персональних даних в українських судах: дослідження OPENUP. Портал спільноти OPENUP. 21 листопада 2019 року. URL https://openup.org.ua/2019/11/21/personaldatacourtresearch/.

Немає коментарів: