неділя, 16 січня 2022 р.

Гладка К.С.,
студентка Юридичного інституту
Науковий керівник: Марченко В.Б., к.ю.н.,
професор кафедри підприємницького та корпоративного права
КНЕУ ім. Вадима Гетьмана

 

СУБ’ЄКТИ ТА УЧАСНИКИ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРОЦЕСУ: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА

Актуальність обраної теми полягає у тому, що нині відсутнє чітке розуміння суб’єктів та учасників господарського процесу, їх правового статусу. Через зміни в господарському процесуальному законодавстві України, часто ці поняття плутають і неправильно тлумачать. Задля точного розуміння суб’єктів та учасників господарського процесу вважаю за необхідне провести порівняльно-правову характеристику цих двох понять.

Глава 4 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України) присвячена учасникам господарського процесу. Відповідно до ч.1 ст. 41 ГПК України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи. Згідно з ч. 2 ст. 41 ГПК України, при розгляді вимог у наказному провадженні учасниками справи є заявник та боржник [1].

На думку Солошенка С.Ю., суб’єкт господарського процесу – це особа, яка наділена відповідними правами та несе обов’язки, пов’язані з реалізацією владних повноважень під час розгляду конкретної господарської справи, що, у свою чергу, постає об’єктом цих правовідносин, зокрема це конфліктуючі сторони, які в ході реалізації всіх стадій господарського процесу вступають у відносини з судом (суддею) з питань розгляду та вирішення економічних спорів, спорів у сфері господарської діяльності та управління нею. Іншими словами, суб‘єктами господарського процесу є суд і учасники господарського процесу, які вступають у суспільні відносини, що виникають і розвиваються при здійсненні правосуддя по конкретній справі та врегульовані нормами господарського процесуального права [c.12, 4].

Виходячи з вищевикладеного, можна дійти висновку, що законодавчо врегульоване лише поняття учасників господарського процесу. Визначення суб’єктів містить наукова доктрина. До суб’єктів господарського процесу слід віднести: господарські суди, судді і підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

Світличний О.П. визначає, що склад суб’єктів господарських процесуальних правовідносин має змінний характер і є непостійним. Все залежить від предмета судового розгляду, особливостей справи, процесуальних дій, що вчиняються, а також інших обставин. Лише один суб’єкт є незмінним – це суд [c. 86, 3].

Щодо визначення поняття учасника господарського процесу, його можна сформулювати наступним чином. Це особа, яка має відповідні господарські процесуальні права та обов’язки та бере участь при розгляді господарської справи задля її розв’язання.

Відповідно до ГПК України, склад учасників судового процесу включає в себе сторони, третіх осіб, прокурора, інших осіб, які беруть участь у процесі у випадках, передбачених ГПК України, таких як, судовий експерт, перекладач, посадові особи чи інші працівники підприємств, установ, організацій, державних та інших органів [1].

Кройтор В.А. визначає те, що особи, які беруть участь у справі, мають юридичний інтерес у справі і з огляду на це наділені правом впливати на рух господарського процесу. Я погоджуюсь з цим положенням, адже їх інтерес до процесу може бути спрямований на захист своїх прав чи охоронюваних законом інтересів або ж на захист прав й охоронюваних законом інтересів інших осіб у передбачених законом випадках. За цією ознакою розрізняють матеріально-правовий інтерес та інтерес суспільний (державний, службовий, функціональний) [c.87-88, 2]

Тобто, виходячи з вищевикладеного, можна дійти висновку, що суб’єкти та учасники господарського процесу це зовсім різні категорії. Хоча інститут суб'єктів і учасників господарського процесу являє собою цілісну систему, що має структурно-функціональну будову з певних підсистем та окремих їх елементів. Системний підхід до дослідження дав можливість визначити суттєві ознаки суб'єктів і учасників господарського процесу.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV [Електронний ресурс] // Відомості Верховної ради України, Режим доступу:

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/436-15

2. Господарський процес : навч. посіб. / [Кройтор В. А., Ботнік О. Г., Зайцев О. Л., Степаненко Т. В.] ; за заг. ред. проф. В. А. Кройтора ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2017. – 320 с

3. Світличний О.П. Господарський процес : підручник. Вид. 2, перероб. і доп.  К.: НУБіП України, 2018. – 342 с.

4. Солошенко С. Ю. Суб'єкти та учасники господарського процесу: порівняльно-правова характеристка : дипломна робота / С. Ю. Солошенко; наук. керiвник: Т. В. Степанова; ОНУ ім. І.І. Мечникова, ЕПФ, Каф. адмін. та госп. права. – Одеса, 2015. – 103 с.

Немає коментарів: